Avenços en el desenvolupament de la recerca

En l’actualitat s’estan portant a terme nombrosos estudis sobre l’esclerosi múltiple (EM) amb diferents objectius (des de trobar nous tractaments per a combatre la malaltia fins a millorar la qualitat de vida de les persones amb EM). Els nous fàrmacs i els processos de rehabilitació innovadors podrien suposar un canvi important per a les persones que pateixen esclerosi múltiple. Cal recordar que aquesta malaltia presenta enormes variacions d’una persona a una altra, i que aquestes investigacions ens permetran arribar a un tractament i seguiment més personalitzats.

La investigació de tractaments, cures i eines de diagnòstic i pronòstic suposen un pilar bàsic per a les persones que pateixen esclerosi múltiple. Algunes de les línies d’investigació actives actualment són:
  • Investigació farmacològica: afortunadament, el nombre de tractaments per a les persones amb EM és cada vegada més gran. Disposar de nous fàrmacs o noves indicacions és possible gràcies a la realització d’assaigs clínics. Aquests assaigs clínics són l’eina que permet saber si un determinat fàrmac és eficaç per al tractament d’una malaltia o d’un símptoma concret. En el cas de l’EM, la majoria dels assaigs clínics tenen l’objectiu de trobar nous tractaments així com fàrmacs més eficaços per evitar els brots. També es fan assaigs per millorar i tractar algun símptoma específic que es deriva de la malaltia. L’objectiu final és sempre millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient amb EM.
  • Investigació qualitativa: és, possiblement, la disciplina que més pot revolucionar el panorama de la investigació. A diferència de les investigacions quantitatives, en què es treballa amb moltes dades (quant? quan? etc.), l’investigador qualitatiu observa uns pocs pacients de forma aleatòria i estudia en profunditat tots els aspectes de la malaltia: què significa per a ell dolor, què significa fatiga, com l’afecta en el dia a dia, etc. Tot això, sense que deixi d’existir el màxim rigor científic i els principis ètics fonamentals. Aquesta línia permet conèixer l’EM des d’un altre àmbit.
  • Investigació sobre la rehabilitació: pel fet que l’esclerosi múltiple és una malaltia amb molts símptomes diferents, la rehabilitació pot aportar alleujament i millora en moltes de les seves facetes. Encara que en ocasions els estudis centrats en la rehabilitació poden ser molt complexos (ja que hi ha una important variabilitat en la programació de l’exercici específic per a cada persona i la seva posterior valoració), la recol·lecció de dades després de les sessions de rehabilitació pot oferir informació molt útil i valuosa.
  • Investigació sobre el diagnòstic i el pronòstic: gràcies a les noves tècniques com la ressonància magnètica, el diagnòstic de l’esclerosi múltiple ha evolucionat molt, fins al punt de poder detectar la malaltia després de l’aparició del primer símptoma. A més, la ressonància magnètica permet als neuròlegs tenir dades molt fiables sobre l’evolució de les lesions, de les zones danyades i fins i tot de la resposta a un tractament. Hi ha altres tècniques en desenvolupament que estan demostrant també ser útils en el monitoratge i seguiment de l’EM.
És important continuar realitzant tots aquests estudis, encara que de vegades pugui suposar un gran esforç, ja que conèixer la malaltia permetrà combatre-la millor. Font d’informació: Investigaciones sobre EM. MS in focus. Multiple Sclerosis International Federation. 2011 [accés 20 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.msif.org/wp-content/uploads/2014/09/MS-in-focus-17-Research-English.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!