Aquests exercicis a l’aigua són útils per a l’EM

La fatiga i la sensibilitat a la calor converteixen la pràctica d’exercici en un desafiament per a les persones amb esclerosi múltiple. Malgrat això, activitats físiques com la piscina milloren la salut i alleugen els símptomes de la malaltia.

Per les propietats de l’aigua i la seva baixa temperatura, les piscines són llocs idonis per a practicar exercici. Els beneficis de fer esport a l’aigua inclouen la millora de la flexibilitat, la mobilitat, la resistència cardiovascular, el nivell de fatiga, la força i l’equilibri.
Abans de començar a practicar qualsevol activitat a l’aigua, cal parlar amb el metge per comprovar que no està contraindicat, per exemple, en el cas d’una ferida oberta o d’una infecció. Així, és molt recomanable consultar un fisioterapeuta i sotmetre’s a un examen per avaluar el nivell d’aptitud física.

A l’hora de buscar una piscina, la persona amb EM s’ha d’assegurar que el lloc compleix amb totes les mesures de seguretat (passamans, superfície antilliscant, etc.) i d’accessibilitat (escales de piscina, barana, aparcament, vestuari)

Com més prop es visqui de la piscina, millor, de manera que s’evitaran desplaçaments innecessaris i s’hi assistirà amb més freqüència. Les classes han d’estar dirigides per entrenadors qualificats i amb experiència i ser específiques per a persones amb EM. La temperatura de l’aigua ha de ser freda.

Exercicis específics útils per a l’esclerosi múltiple

Existeix una gran varietat de programes d’exercicis aquàtics. Tots plegats han d’anar orientats a aconseguir resultats i a tenir el ritme i la intensitat adequats. A continuació, n’expliquem alguns:

  • La tècnica Halliwick: en què es realitzen diferents exercicis pautats per desenvolupar l’equilibri i millorar els canvis de posició sobre els diferents eixos.
  • Watsu: tècnica basada en el Zen Shiatsu que combina estiraments, moviments rotacionals i mobilització de teixits tous. Es realitza a una temperatura d’entre 34º i 37º, fet que cal tenir en compte si es pateix EM amb especial sensibilitat a la temperatura.
  • Ai txi: forma modificada de Tai txi que es realitza a l’aigua i que combina moviments fluids i tècniques de respiració. L’Ai txi posa èmfasi en la consciència ment-cos.
  • AquaStretch: tècnica que incorpora estiraments dinàmics, moviments intuïtius i mobilització de teixits tous i miofascials. Disminueix l’edema, el dolor i la limitació de moviments.
  • Entrenament aeròbic i de resistència: programa que inclou caminar, córrer, saltar, cinta i bicicleta, la intensitat del qual varia durant l’entrenament.

L’aigua evita l’acalorament derivat de l’exercici i permet realitzar moviments fluids. Les persones amb EM han de realitzar un entrenament d’acord amb el grau de la malaltia i comptar amb l’orientació i la supervisió d’un expert. Els beneficis es notaran en poc temps.

Accés al document original:

Aquatic exercise MS webinar http://aquatics.mymsaa.org

Disponible a: http://aquatics.mymsaa.org/wp-content/uploads/aquatic-exercise-ms-webinar.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!