Anar a l’escola amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple pot alterar diferents aspectes de la vida quotidiana. Activitats que formen part del dia a dia de qualsevol persona com anar a l’escola en el cas dels nens i dels joves, o bé seguir el ritme de l’escola en el cas dels pares, es veuen alterades pel particular desenvolupament de la malaltia.

L’escola marca el ritme dels més petits i dels joves a la vegada que pauta el dia a dia dels pares. Això pot suposar un obstacle per les persones amb EM atès que, per exemple, és possible que a l’escola es plantegin activitats que suposin una major dificultat per una persona afectada d’EM, o que no pugui realitzar a causa d’alguns símptomes relatius a la malaltia. També s’ha de tenir en compte que la persona amb EM visita amb freqüència a metges i especialistes, fet que també imposa una rutina de vegades no compatible amb els horaris escolars.

No obstant això, es poden establir diferents estratègies per minimitzar l’impacte que poden tenir els símptomes de l’EM a l’hora de realitzar aquestes activitats.
A continuació s’ofereix un recull de bones pràctiques a seguir amb l’objectiu que l’EM no alteri el dia a dia dels nens i joves a l’escola així com consells i recomanacions que poden servir de guia perquè els pares gestionin amb millor facilitat el dia a dia escolar dels seus fills.

Consells que es recomana seguir si la persona amb esclerosi múltiple va a l’escola

 • Planificar períodes de descans: entremig de les activitats escolars ja que la fatiga és un dels principals símptomes de l’EM.
 • Practicar exercici físic és clau per al benestar de les persones. En el cas de l’EM, cal consultar amb el metge o especialista el tipus d’exercici físic que es pot realitzar per mantenir-se actiu i sentir-se millor.
 • És important que la persona amb EM aprengui a planificar el seu temps d’estudi per a no incrementar el cansament i els nivells d’estrès.
 • La comunicació amb el professorat és vital, l’alumne ha de sentir-se en confiança per sol•licitar les ajudes que siguin necessàries per tal d’optimitzar i fer més còmoda la seva escolaritat.
 • Les relacions personals amb els companys són un dels aspectes més importants de la vida dels joves. El desenvolupament de la malaltia crea inseguretats que poden suposar un obstacle a l’hora d’establir vincles personals. És important mantenir i enfortir aquests vincles.
 • Sovint els joves van carregats amb motxilles voluminoses plenes de llibres. Per tal d’alleugerir el pes d’aquestes, la persona amb EM hauria de tenir dues còpies dels llibres i deixar-ne una a casa per no carregar-les amunt i avall.
 • L’alumne ha d’estar seguit per un equip mèdic que tingui en compte les seves necessitats en l’entorn escolar.
 • És recomanable Informar-se dels programes adaptats per a persones amb discapacitat reconeguda.

Consells que es recomana per a pares d’alumnes amb Esclerosi múltiple

 • El primer pas a seguir és assegurar-se de que l’equip mèdic que segueix l’alumne conegui les expectatives i els problemes escolars als quals fa front.
 • És important que l’equip escolar tingui coneixement dels símptomes del nen. D’altra banda és vital que proporcioni un entorn adaptat, i en alguns casos privat, a les seves necessitats.
 • Els pares hauran de col·laborar activament en la vida escolar del seu fill -participar en les diferents activitats, relacionar-se amb els professors i els pares dels altres alumnes, etc.-, d’aquesta manera coneixeran de primera mà el dia a dia dels seus fills.
 • Les entitats i associacions d’EM poden ser de gran ajuda ja que ofereixen consell, mesures i material educatiu per millorar la qualitat de vida a l’escola de les famílies amb una membre afectat d’EM.

També s’han de tenir en compte algunes pautes similars en el cas de persones amb EM amb fills escolaritzats. Una bona planificació i seguir un programa definit pot ser de gran ajuda per organitzar la setmana, les activitats extra-escolars i donar suport escolar als fills.

És habitual que una persona amb EM es cansi amb facilitat raó per la qual una bona comunicació amb els fills és indispensable per evitar sorpreses com companys invitats a sopar a última hora.

Cal afegir també la importància de l’organització de l’espai, del temps i de les tasques per als persones amb EM. La fatiga és el símptoma més comú de l’EM, així doncs la rutina del dia a dia ha de tenir en compte la necessitat de descans que tenen els pacients. En el cas de l’escola s’ha de facilitar l’accés a un indret tranquil i privat on l’alumne pugui gaudir de repòs i calma. Una bona organització contribuirà a millorar la qualitat de vida del alumne tant a l’escola com a casa.

Accés als documents originals:
You can handle…Going to school http://www.nationalmssociety.org Disponible en: https://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Library-Education-Programs/You-CAN/Handle-Going-to-School!

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!