Al·lodínia: un símptoma sensorial de l’esclerosi múltiple

L’al·lodínia és un tipus de dolor que pot ser habitual en l’esclerosi múltiple i que provoca una sensibilitat incrementada davant d’estímuls que no haurien de ser dolorosos.

Les alteracions de sensibilitat són comunes a l’esclerosi múltiple i poden ser molt variades. Aquestes sensacions són un tipus de dolor neuropàtic (causat per un funcionament anòmal dels nervis) i es poden donar a qualsevol part del cos. L’al·lodínia és una d’aquestes alteracions.

 

Què és l’al·lodínia

L’al·lodínia és una sensació de dolor causada per un estímul molt lleuger. Quan es té aquesta sensació, el més mínim contacte pot causar dolor, com el frec amb la roba o els llençols. Aquest tipus d’alteració de sensibilitat pot desaparèixer per si mateixa o tornar de manera recurrent.

La bona notícia per a les persones amb esclerosi múltiple és que normalment l’al·lodínia és un problema a curt termini. El dolor depèn de l’estímul, així que si es retira el contacte amb aquest element, la sensació dolorosa desapareix.

L’al·lodínia sol ser un problema a curt termini, ja que desapareix quan es retira l’estímul dolorós.

 

Com funciona l’al·lodínia en l’esclerosi múltiple

Encara que el dolor neuropàtic, com l’al·lodínia, ens pot fer pensar que el problema és a la pell o als músculs, el que causa aquesta sensació té el seu origen en el sistema nerviós. Les lesions de l’esclerosi múltiple a la mielina, la substància protectora de les neurones, provoca que els estímuls nerviosos no es comuniquin correctament.

A l’esclerosi múltiple, les alteracions de sensibilitat es donen normalment als braços, les cames o la cara. A més de l’al·lodínia, aquestes sensacions poden presentar-se com formiguejos, punxades o sensació de cremor, entre d’altres.

 

Com es pot tractar el dolor de l’al·lodínia

Si tenim problemes de sensibilitat com l’al·lodínia que perduren en el temps, hem de consultar els professionals sanitaris. Els símptomes persistents poden ser complexos de tractar i solen requerir un tractament multidisciplinari, que pot incloure:

  • Medicaments: els fàrmacs per ells mateixos normalment no són la solució, ja que cal tenir en compte els possibles efectes secundaris, però poden ser part de l’estratègia per gestionar el dolor. Els professionals sanitaris ens poden orientar sobre això.
  • Teràpia ocupacional: Un terapeuta ocupacional pot ajudar a proporcionar eines o estratègies per reduir l’impacte de l’al·lodínia a la vida diària.
  • Teràpies alternatives: les tècniques de relaxació o la meditació poden ajudar a reduir l’estrès i alleujar el dolor de l’al·lodínia.

 

Referències

What Does MS Pain Feel Like? Verywell Health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/overview-of-pain-as-a-symptom-of-multiple-sclerosis-2440808

Allodynia: What Is It, Types, Causes & Treatment. Cleveland Clinic. Disponible a: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21570-allodynia

Pain and MS – Causes & Treatment. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/pain

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!