Alimentació i esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple han de seguir una alimentació variada i equilibrada, com la resta de persones. No s’ha demostrat que hi hagi una dieta concreta que ajudi o sigui beneficiosa per alentir el desenvolupament de la malaltia. Per això, la millor opció és vigilar l’alimentació i assegurar-se de proporcionar tots aquells nutrients que el cos necessita.

És molt important que les persones amb esclerosi múltiple evitin el sobrepès i el restrenyiment, que poden ser perjudicials per a la malaltia. Així, doncs, hauran de seguir una dieta adequada i saludable en conjunt per prevenir aquests factors.

En una alimentació variada i equilibrada, l’aportació de vitamines és fonamental. Per això, és rellevant seguir una dieta abundant en fruites i verdures crues. La majoria de vitamines es destrueixen en el moment de la cocció. És per això que s’absorbeixen millor quan els aliments no es cuinen. A més, per preservar les vitamines de les verdures és aconsellable que es guardin a la nevera el menor temps possible abans de ser consumides. També és bo que s’ingereixin just després de ser preparades, ja que perden vitamines a mesura que passa el temps. Això passa, per exemple, amb el suc de taronja, perquè la vitamina C es destrueix en el contacte amb l’aire. Així mateix, moltes vitamines es troben just sota la pell de les fruites i les verdures, i, per tant, no s’han de pelar en profunditat.

Tot i que sempre és convenient consumir les vitamines a través dels aliments, moltes vegades és necessària una aportació vitamínica sintètica.

Vitamines i medicació

Les persones que es mediquin han de consultar-ho sempre al seu metge, ja que moltes d’aquestes vitamines poden produir hipervitaminosi. Així mateix, cal evitar el consum de tabac i alcohol, pel fet que provoca que l’organisme necessiti més vitamines. Quant a les proteïnes, tot i que les d’origen animal són beneficioses, moltes vegades van acompanyades de greixos. Per tant, és molt important controlar el consum de carns i derivats. Es tracta d’obtenir un equilibri entre proteïnes vegetals i animals, de les quals se’n sol abusar.

Per evitar el sobrepès, que pot ser perjudicial per a les persones amb esclerosi múltiple, és essencial moderar el consum de greixos, sobretot, els d’origen animal. Pel que fa al restrenyiment, un altre factor que pot incidir negativament en el desenvolupament de l’esclerosi múltiple, es pot prevenir amb el consum de fibra. Aquesta està present en aliments com els llegums secs, el pa, les fruites i les verdures.

El ferro és un dels minerals més necessaris. Especialment per a certs sectors de la població, com les dones, els adolescents i en casos de pèrdua de sang. El ferro s’assimila millor si és d’origen animal i es combina amb vitamina C.

Per tant, consumir algun aliment que contingui ferro i, al mateix temps, beure suc de taronja, farà que l’organisme absorbeixi el ferro més fàcilment.

En general, per mantenir una dieta saludable és aconsellable menjar entre 3 i 4 vegades al dia de manera moderada. També disminuir el consum de greixos, sucres i sal, i augmentar el de pa, fècules, verdura i fruita. No s’ha d’oblidar que l’aigua és l’element més important per al nostre organisme, i, per tant, cal ingerir-ne, com a mínim, un litre al dia. Finalment, cal evitar el consum de tabac i alcohol i fer exercici físic assíduament.

Font d’informació:

Alimentación y EM. FELEM. [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.esclerosismultiple.com/pdfs/ALIMENTACION%20Y%20EM.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!