Alteracions urinàries i intestinals en l’esclerosi múltiple

Els símptomes de l’esclerosi múltiple poden ser molt variats i poden produir-se dificultats en el control de la funció urinària i intestinal.

Les persones amb esclerosi múltiple poden presentar disfuncions vesicals i intestinals. Aquestes alteracions poden arribar a dificultar la capacitat de la persona per desenvolupar amb normalitat la seva vida social. Per això, acudir a professionals especialistes en neurologia, urologia o aparell digestiu pot ser de gran ajuda per controlar aquests problemes.

Alteracions urinàries i esclerosi múltiple

Les alteracions urinàries afecten la bufeta, normalment de tres maneres diferents:

1. Síndrome obstructiu. Es dona quan hi ha un augment de la pressió de l’esfínter, llavors la bufeta es bloqueja en buidar-se. La bufeta es distén, augmenta la seva capacitat d’emmagatzematge i disminueix les seves contraccions, excepte en l’esfínter, que està hiperreactiu.

Aquesta síndrome dona lloc a:

  • Raig urinari feble i entretallat
  • Degoteig després de la micció
  • Dolor a l’orinar
  • Necessitat d’haver-se d’aixecar diverses vegades a la nit a orinar
  • Sensació de retenció urinària com si no es pogués buidar completament la bufeta

2. Síndrome irritatiu. Ocorre quan el múscul detrusor, l’encarregat de contraure la bufeta, està hiperactiu i es contrau de forma exagerada. Per tant, la capacitat d’emmagatzemar orina a la bufeta es redueix i augmenta la pressió al seu interior.

Els símptomes més freqüents són:

  • Urgència miccional: sensació d’haver d’orinar de forma urgent per evitar les fuites
  • Incontinència urinària: pèrdues d’orina
  • Augment de la freqüència urinària

3. Síndrome mixta: és la combinació de les síndromes anteriors. Per poder controlar els símptomes és important consultar amb un uròleg.

També es recomana seguir certs consells com:

  • No portar roba ajustada
  • Evitar el consum d’alcohol, estimulants i espècies
  • Controlar de la ingesta de líquids
  • No beure abans d’anar a dormir, aproximadament en les 3 hores prèvies
  • Orinar de manera periòdica
  • Realitzar exercicis per enfortir el sòl pelvià

En cas que aquestes mesures no siguin suficients, l’especialista podrà prescriure medicaments específics.

Trastorns del funcionament intestinal i esclerosi múltiple

També és possible que les persones amb esclerosi múltiple tinguin trastorns del funcionament intestinal. De fet, són bastant freqüents. Prop del 50% de persones amb esclerosi múltiple tenen algun d’aquests trastorns: restrenyiment i incontinència fecal.

El restrenyiment es caracteritza per un alentiment dels moviments intestinals i la pèrdua dels reflexos fisiològics que els estimulen. Per combatre-ho, s’aconsella seguir una dieta rica en fibra, fer exercici físic moderat i ingerir líquid en abundància. En els casos més severs, es pot consultar al metge sobre l’ús de laxants o ènemes.

La incontinència fecal és la pèrdua involuntària de femta i és una mica més complex de solucionar. En aquests casos, es recomana realitzar periòdicament un buidatge intestinal de manera preventiva o bé utilitzar obturadors anals.

Aquests símptomes solen tenir una gran repercussió en la qualitat de vida i, sovint, ni les persones amb esclerosi múltiple ni els metges parlen d’aquests problemes per pudor o per vergonya. Tenint en compte que es poden solucionar amb èxit, és important comentar els símptomes de disfuncions urinàries i intestinals amb el neuròleg / a perquè faci les derivacions oportunes a especialistes.

 

Font:

La Esclerosis Múltiple en dibujos: Alteraciones Urinarias e Intestinales de “EM one to one” (Sanofi).

 
Revisat per: Glòria Yaya Fisioterapeuta. Número de col·legiada 2419 (col·legiada nº 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!