Abandonar el sofà, un repte per a l’esclerosi múltiple

Mantenir un nivell d’exercici físic regular és difícil per a tothom, però pot ser-ho més quan es té esclerosi múltiple. Et donem algunes recomanacions pràctiques per aconseguir-ho.

L’aïllament social i la limitació de la mobilitat són riscos que poden aparèixer entre les persones amb esclerosi múltiple. Aquestes limitacions poden portar a una conducta sedentària, una disminució de l’activitat física regular i una reducció de les activitats quotidianes. Tot això és un risc per a la població general, però impacta especialment a la salut de les persones diagnosticades de malalties cròniques com és l’EM.

En aquesta situació i en aquest tipus de malalties, en què les activitats físiques solen ser menors i més lleugeres, cal insistir en estratègies que ajudin a aconseguir un nivell d’exercici físic saludable.

Les conductes sedentàries impacten especialment a la salut de les persones amb esclerosi múltiple.

Beneficis de l’exercici

Diversos estudis defensen els beneficis de l’exercici físic d’intensitat moderada a intensa sobre la salut mental i el benestar personal (150 minuts per setmana, és a dir, 30 minuts al dia durant 5 dies a la setmana).

Les persones amb esclerosi múltiple, sigui per limitacions pròpies o externes, no sempre tenen fàcil assolir aquest nivell d’activitat recomanat. Per això, si optem per fer exercici a casa, és recomanable seguir plans d’entrenament que estiguin supervisats, personalitzats i adaptats a la nostra etapa de la malaltia i al nostre estat físic.

 

Recomanacions per fer exercici a casa

Et presentem algunes recomanacions pràctiques perquè evitis passar massa temps al sofà i t’animis a fer exercici físic a casa:

  • Aprofita les noves tecnologies per mantenir el contacte amb els professionals del teu centre de referència i assessorar-te sobre estratègies o activitats per a la cura de la teva salut.
  • Consulta amb el teu fisioterapeuta quin exercici és més adequat per a tu i intenta consensuar-hi un exercici físic que t’agradi perquè et resulti atractiu.
  • Incorpora aquesta rutina d’exercici als teus hàbits diaris cercant el millor moment del dia perquè no t’interrompi altres activitats.
  • Destina un espai concret de la casa el més ampli i espaiós possible per realitzar l’exercici sense haver de moure mobiliari freqüentment, garantint la teva seguretat.
  • Crea una temperatura ambiental agradable, sense temperatures extremes, utilitzant bombes de calor, aire condicionat o ventiladors si cal.
  • Usa roba i calçat esportius que et permetin moure’t amb facilitat i que s’adaptin a la temperatura climàtica: frescos a l’estiu i abrigats a l’hivern.
  • Tingues a mà el material necessari per als exercicis: pal, pilota, manuelles, tovallola, matalàs… Tenint-ho tot preparat evitaràs que et faci mandra iniciar la sessió.
  • És aconsellable que hi hagi una altra persona a casa mentre es fa la sessió d’exercici per si hi ha complicacions.
  • Hidrata’t adequadament, tingues a prop una ampolla d’aigua.
  • Comença i finalitza la sessió amb exercicis suaus i progressius de mobilitat articular i estiraments musculars.
  • Descansa freqüentment i desenvolupa la sessió amb seguretat, al teu ritme (una bona referència és aquell ritme que et permeti mantenir una conversa), evitant situacions de risc, exercicis que produeixin dolor o malestar o situacions que et provoquin qualsevol mena de dubte. Interromp la sessió si cal i consulta amb el teu fisioterapeuta.
  • Sigues constant amb el teu exercici físic, és difícil assolir objectius que es poden perdre en poc temps.
  • Gaudeix de l’exercici físic, pensa que forma part del tractament de la teva malaltia, que t’ajudarà a sentir-te millor físicament i emocionalment i, per tant, millorarà la teva qualitat de vida.

Autora: Glòria Yaya Tur, Fisioterapeuta. Número de col·legiada 2.419

 

Referències

Faulkner J, et al,Physical activity, mental health and well-being of adults during initial COVID-19 containment strategies: A multi-country cross-sectional analysis, J Sci Med Sport, https://doi.org/10.1016/j.jsams.2020.11.016

Pedersen, B.K. Exercise as medicine. Evidence for prescribing exercise as therapyin 26 different chronic diseases. Scand J. Med. Sci. Sports 2015:(Suppl. 3)25:1-72 doi:10.1111/sms.12581

Reguera-García, M.M. et al. Actividad física, resiliencia, sentido de coherencia y afrontamiento en personas con esclerosis múltiple en la situación derivada de COVID-19. Revista Internacional de Investigación Ambiental y Salud Pública. Noviembre 2020. https://www.facalem.es/wp-content/uploads/2020/11/Estudio-Grupo-SABIS-Traducido-ES.pdf

Rodríguez, M.A. et al. Ejercitarse en tiempos de la COVID-19: ¿qué recomiendan hacer los expertos entre cuatro paredes? Exercising in times of COVID-19: what do experts recommend doing within four walls? Rev Esp Cardiol. 2020;73(7):527–529. https://www.revespcardiol.org/es-ejercitarse-tiempos-covid-19-que-recomiendan-articulo-S0300893220301755

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!