6 possibles causes de l’esclerosi múltiple

Tot i que no es coneix la causa exacta de l’esclerosi múltiple, s’han detectat diversos factors que podrien jugar un paper important en la seva aparició.

La causa exacta de l’esclerosi múltiple continua sent, avui dia, desconeguda. Tot i això, els investigadors i investigadores creuen que hi podria haver un conjunt de factors que explicarien l’aparició de la malaltia, com la presència de determinada combinació de gens i desencadenants ambientals.

L’esclerosi múltiple provoca que el sistema immune ataqui el sistema nerviós central i debiliti la mielina, una substància protectora del cervell i la medul·la espinal, però encara no està clar què és el que causa aquest atac. Per això, no es pot saber amb certesa qui desenvoluparà EM, però es coneixen certs factors que augmenten el risc de tenir-la.

 

Factors que podrien ser la causa de l’esclerosi múltiple

Gens

Tot i que l’esclerosi múltiple no és una malaltia hereditària, sí que es considera que una certa combinació de gens contribueix al desenvolupament de l’EM. A més, si els pares o germans tenen EM, la possibilitat de desenvolupar-la també és una mica més alta del normal.

Tanmateix, tenir aquesta predisposició genètica no és garantia que es tindrà esclerosi múltiple, ja que el risc general continua sent baix. Encara es continuen fent estudis per poder entendre millor com el risc genètic contribueix al desenvolupament de l’EM.

 

Manca de vitamina D

L’evidència científica deixa palès que la vitamina D juga un paper important en l’esclerosi múltiple. Tenir nivells baixos d’aquesta vitamina es considera un risc per al desenvolupament de la malaltia.

Algunes investigacions consideren que l’exposició a la llum solar, la font més important de la vitamina D, podria explicar per què l’esclerosi múltiple és més present a l’hemisferi nord i menys a prop de l’equador. Pel que fa als suplements, no està demostrat que prendre vitamina D ajudi a prevenir la malaltia.

 

Fumar

Diversos estudis destaquen que fumar incrementa significativament el risc de desenvolupar esclerosi múltiple, a més d’associar-se amb una major gravetat de la malaltia i una progressió més ràpida. Tot i això, deixar de fumar, sigui abans o després del diagnòstic, també s’associa amb una progressió més lenta de la discapacitat.

 

Obesitat a l’adolescència

Hi ha una relació entre haver tingut obesitat durant la infància i l’adolescència i un risc més alt de desenvolupar EM en l’adultesa, especialment entre dones. A més, l’obesitat pot contribuir a la inflamació causada per la malaltia i a una major activitat, cosa que pot provocar més brots i lesions cerebrals.

 

Infeccions virals

Es creu que algunes infeccions virals podrien activar el sistema immune de manera que, en algunes persones, això porti a desenvolupar esclerosi múltiple. En particular, hi ha una relació molt estreta entre el virus d’Epstein-Barr, que causa la mononucleosi, i l’EM.

Tot i això, no es tracta d’una reacció causa-efecte: entre el 90 i el 95% de la població espanyola s’ha infectat amb el virus d’Epstein-Barr, mentre que a tot l’estat hi ha unes 55.000 persones amb EM. La infecció amb el virus és considerada una condició important i necessària, però no suficient.

 

Ser dona

Les dones són entre 2 i 3 vegades més propenses a tenir esclerosi múltiple remitent-recurrent que els homes. Això no obstant, la proporció s’iguala en el cas de l’EM primària-progressiva, un tipus menys comú d’EM associat a una major discapacitat.

Les causes d’aquesta propensió no estan clares, però algunes investigacions l’associen a canvis hormonals. Els símptomes i la freqüència dels brots també varien en diferents moments com ara l’embaràs o la menopausa.

 

Referències

What Causes MS? National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/What-Causes-MS

What Causes Multiple Sclerosis? Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/what-causes-ms/

Multiple sclerosis – Causes. NHS. Disponible a: https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/causes/#:~:text=Multiple%20sclerosis%20is%20caused%20by,of%20genetic%20and%20environmental%20factors.

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!