6 consells per cuidar els ossos amb esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple tenen més risc de desenvolupar osteoporosi, una malaltia que debilita els ossos. Et mostrem alguns consells per cuidar-los.

L’osteoporosi és una malaltia que afecta els ossos. Es produeix per una pèrdua del teixit que els forma, que fa que siguin més fràgils i fàcils de trencar. Es tracta d’una malaltia que no produeix símptomes i que, sense tractament, pot progressar fins a causar fractures o el trencament dels ossos amb relativa facilitat, després d’algun cop o accident.

L’osteoporosi és més freqüent en dones postmenopàusiques. Altres factors, com el dèficit de calci i vitamina D, alguns medicaments i la vida sedentària, poden augmentar el risc de patir-ne. Si tens dubtes sobre el risc de tenir osteoporosi, consulta els teus professionals sanitaris de referència.

A continuació, pots trobar 6 consells que poden ajudar a mantenir els ossos forts i sans:

Habitualment, l’osteoporosi es manifesta mitjançant fractures o el trencament dels ossos amb relativa facilitat, després d’algun cop o accident

 

1. Practicar exercici regularment

És important realitzar exercicis variats i de manera regular. Concretament, els exercicis dirigits a carregar pes moderat i a millorar la resistència ajuden a mantenir els ossos forts. Pràctiques com el ioga, el tai-txi i el pilates també poden ser recomanables per a les persones amb EM, amb l’objectiu d’augmentar la força, ja que són activitats de baix impacte que es basen principalment en la tècnica.

D’altra banda, els exercicis dirigits a treballar l’equilibri i la coordinació poden ser molt útils i recomanables amb la finalitat d’evitar caigudes, que poden ser contraproduents en el cas de l’osteoporosi. En qualsevol cas, és molt important consultar amb un fisioterapeuta perquè avaluï les pràctiques més adients per a cada cas concret.

2. Una alimentació saludable i rica en calci

El calci és indispensable per mantenir la densitat òssia. A més, també ajuda a enfortir les dents i al funcionament dels músculs i els nervis. Per tant, seguir una dieta amb una ingesta adequada de calci és vital, especialment per a les persones amb EM més propenses a tenir problemes d’ossos.

La quantitat diària de calci recomanada per als adults és de 700 mg, que en la majoria dels casos s’extreu dels aliments. Les principals fonts de calci són, per exemple: productes làctics com el formatge, els iogurts i la llet baixa en greix, vegetals de fulles verdes com el bròquil o la col, soja i tofu, nous i llavors, pa, etc.

3. Sol i vitamina D

La vitamina D és indispensable per a la regulació del calci en l’organisme i, per tant, també és molt important per mantenir els ossos forts. La major font de producció d’aquesta vitamina és la pell gràcies a l’exposició als raigs solars. Una breu exposició diària al sol, feta amb cura per evitar els problemes cutanis, pot ajudar a millorar l’estat dels ossos.

També, alguns aliments contenen petites quantitats d’aquesta vitamina. Els estudis apunten que la vitamina D podria jugar un paper en el sistema immunològic. Per a una informació completa, pots consultar aquest article: La vitamina D i l’esclerosi múltiple.

4. No fumar

El tabac està associat a un major risc de desenvolupar osteoporosi que, sumat als altres factors de risc que poden donar-se en les persones amb EM (dones post-menopàusiques, vida sedentària, etc.), pot empitjorar l’impacte sobre els ossos. Per tant, deixar de fumar en aquest cas és prioritari.

5. Reduir el consum d’alcohol

Beure alcohol redueix la capacitat del cos de produir nou material ossi. A més, degut a l’efecte que té sobre l’equilibri, l’estat d’embriaguesa incrementa el risc de patir caigudes. Per a una millor salut òssia, així com per evitar fractures patològiques, és recomanable evitar el consum de grans quantitats d’alcohol.

6. Evitar les caigudes

En qualsevol moment és molt important prevenir les caigudes. Això és especialment rellevant per a les persones amb un alt risc de tenir osteoporosi. En el cas de les persones amb EM amb alguns símptomes que poden augmentar el risc de caigudes (com la fatiga, la falta d’equilibri, els problemes visuals, etc.), és important adaptar l’entorn familiar i laboral per evitar accidents.

Referències:

Osteoporosis. National MS Society, 2020. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Living-with-Advanced-MS/Osteoporosis 

Lovely bones. Multiple Sclerosis Trust, 2014. Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/lovely-bones 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.