6 Comentaris que no t’haurien de fer… o que no hauries d’escoltar si tens EM

Quan es pateix esclerosi múltiple, és molt probable que les persones del voltant, amb bona voluntat, facin comentaris per donar consells o la seva opinió sobre alguna situació concreta. Tot i la bona intenció, aquestes suggerències no són sempre útils per a tothom i, algunes, poden afectar més que altres. La visió dels professionals és sempre la que compta. Per aquest motiu es recomana:

1. No creure sempre tot allò que et diuen: el diagnòstic d’esclerosi múltiple sol ser el resultat de diverses proves, visites al metge i molta recerca. Abans de fer cas a un consell, cal tenir clar que ve d’una font fiable, rigorosa i que és pertinent. Per tant, cal anar en compte en sentir suggerències com:
 – “Aquesta dieta cura l’esclerosi múltiple”
– “Hauries de sortir i fer exercici”
– “No hauries de menjar carn”
– “Amb aquest medicament no tindràs cap símptoma”
2. Recorda que cada persona és un món: els símptomes són diferents en cada cas i un tractament no sempre és bo per a tothom. Per això no sempre cal escoltar comentaris com:
– “Aquesta infusió li va molt bé a la meva cosina”
– “Ho sento”
– “Sé perfectament com et sents”
– “Aquesta celebritat té EM i fa molt bona cara, per què tu no?”
– “Cal que et prenguis tant de medicament?”
– “Jo també tinc problemes d’ossos”
3. Vigila amb l’ “Hauries de…”: viure amb els símptomes i trobar el tractament adequat no és fàcil. Qui et dona consells hauria de saber que l’EM afecta a tots i cadascun dels aspectes de la teva vida i s’ha de prendre seriosament. Per tant, alerta amb consells com: 
– “Hauries de canviar de medicació”
– “Hauries de moure’t si tens calor”
– “Hauries de caminar a poc a poc si et canses”
– “Hauries de deixar de treballar”
4. L’EM, d’entrada, no sempre es veu: i molta gent no s’acaba de creure que convisquis amb una malaltia. Per això, de vegades, et podria afectar massa si fas cas a frases com:
– “No deu ser tan greu”
– “No fas pas cara d’estar malalt”
– “Sembles molt sa com per tenir EM”
5. La manca de coneixement pot comportar comentaris desafortunats. És molt probable que et quedis perplex si escoltes coses com:
– “L’EM és contagiosa?”
– “Què vas fer per tenir esclerosi múltiple?”
– “He llegit que l’EM la va provocar una vacuna”
6. Els símptomes mai s’han de confondre amb característiques de la persona: la fatiga o la manca de memòria no significa que siguis mandrós ni despistat. No permetis que ningú trivialitzi els teus símptomes i no deixis que et reclamin amb expressions com:
– “Per què continues oblidant coses?”
– “No crec que estiguis tan cansat”
– “Vols dir que aquest dolor no és muscular?”
Cal recordar que les persones que tens al voltant no actuen ni parlen amb mala intenció, totalment al contrari. De vegades però, cal saber distingir quan tenen raó i quan t’has de cenyir, amb tot, als consells del teu metge.
Accés al document original:
6 things people should not say. Multiple Sclerosis. Disponible a: https://multiplesclerosis.net/infographic/things-not-to-say-to-ms-people/
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!