5 passes a seguir per a les persones sensibles als sorolls

La sensibilitat o intolerància als sorolls pot ser un dels aspectes que més incomoden les persones amb esclerosi múltiple i del qual no se’n parla amb freqüència.

Mantenir una conversa amb algú quan hi ha música de fons o escoltar la ràdio mentre es condueix són alguns dels sorolls més habituals que poden ser molestos per a les persones amb esclerosi múltiple. Fins i tot veure una pel·lícula pot arribar a ser incòmode.

La intolerància als sorolls pot ser un símptoma de la malaltia. Tot i això, no hi ha gaires estudis que investiguin les maneres més adequades de controlar o evitar aquestes molèsties. Aquestes estratègies que trobaràs a continuació poden ajudar-te a gestionar millor els sorolls més irritants.

Fer una llista de sorolls que ens incomoden

Segur que no tots els sorolls incomoden de la mateixa manera a tothom. El so ambient d’un camp de futbol a la televisió pot irritar a uns però a d’altres no. Si es coneixen els sorolls que més problemes generen serà molt més fàcil identificar-los la pròxima vegada i eliminar-los ràpidament.

Adaptació/entrenament als sorolls

La capacitat d’adaptació de les persones és una habilitat molt útil en l’esclerosi múltiple i un mecanisme de defensa per combatre l’ansietat. D’aquesta manera podem entrenar la nostra oïda amb àudios dels sorolls que puguin provocar estrès. És important fer-ho gradualment, i a poc a poc augmentar la intensitat del soroll.

Desfer-se de l’excés de soroll de l’entorn

Cal aprendre a ignorar el soroll, cosa que no significa que no afecti l’inconscient. És recomanable anar a cadascuna de les habitacions, asseure’s i parar atenció. Se sent alguna cosa? Les agulles del rellotge? El ventilador del lavabo que segueix encès? Cal apagar cada aparell de les habitacions de la casa fins que s’hagi eliminat l’últim soroll.

Centrar-se en un soroll a la vegada

Sentir sorolls de fons quan s’intenten fer moltes coses a la vegada pot resultar especialment incòmode, com per exemple parlar amb algú amb la televisió encesa. Per evitar aquesta molèstia, s’ha d’intentar escoltar només un soroll alhora. Segur que els resultats seran positius.

Explica-ho als altres

Compartir amb companys o parella la incomoditat que provoca els sorolls és una bona solució, sempre millor que intentar amagar-ho. Una manera d’explicar-ho és reconèixer al grup d’amics les dificultats que es tenen quan se senten diversos sorolls a la vegada i demanar-los si podrien apagar la música només una estona.

Molt probablement el procés d’ignorar els sorolls provocarà estrès. No obstant això, amb petits esforços per intentar que el dia a dia sigui més tranquil, el cervell funcionarà millor, l’estat d’ànim canviarà i la vida serà més agradable.

 

Referència

Sensitive to Sounds? MS Noise Intolerance Is a Thing. Disponible a: https://www.verywell.com/dealing-with-noise-intolerance-2440669

 
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!