5 consells per superar els dies durs

Les persones amb esclerosi múltiple han de bregar amb els efectes de la malaltia i és normal sentir desànim en algun moment. És important no amagar la tristesa, sinó comptar amb mecanismes per fer front als moments baixos.

Conviure amb un diagnòstic d’esclerosi múltiple no és fàcil. Fins i tot en els seus millors moments, els símptomes d’algunes persones amb EM poden interferir en el seu benestar emocional. Hi haurà moments en què l’estat d’ànim pot variar i presentar alteracions. Aquesta situació és normal. De fet, la part important no és evitar aquestes sensacions, sinó veure com adaptar-nos i quines eines podem utilitzar.

A vegades comunicar les nostres emocions a la gent que ens envolta és complicat. Especialment, explicar fins a quin punt ens afecten aquests símptomes en coses aparentment senzilles. En conseqüència, les persones amb EM estan més exposades a la soledat o l’aïllament.

A continuació, et presentem cinc consells per enfrontar-te a l’acumulació de pensaments negatius:

  • No et comparis

L’EM és una malaltia invisible que molts desconeixen i, en comparació, l’esforç que les persones amb EM han de dedicar a planificar el seu dia a dia per no esgotar-és considerable. En certs moments, a més, altres persones sense EM poden estar pitjor o patir més, sigui per raons de salut o no, de forma més “visible” que algú amb EM.

No obstant això, comparar-nos amb altres, siguin persones que “pateixen més o menys”, no és positiu per al benestar de ningú, especialment per a les persones que es troben en una situació vital complicada. Sempre hi haurà persones que estiguin pitjor o millor que nosaltres, sense que estigui sota el nostre control. Centrar-nos en el “per què a mi” pot donar lloc a una espiral de pensaments improductius i desadaptatius. Aquests pensaments dificulten la gestió emocional del nostre estat anímic.

  • Centra’t en les petites coses bones

Quan et sembli que tot està fosc, intenta recordar les petites coses que et fan feliç. Quin és el teu gust de gelat preferit? On jugaves quan eres petit? Quines postres demanaries ara mateix, si poguessis? Quina cançó et porta bons records?

Pots, fins i tot, pensar en un record que et faci especialment feliç per utilitzar-ho com a recurs quan t’envaeixi el desànim. Aquests petits pensaments poden ajudar molt a fer les coses una mica més fàcils davant les parts més dures de l’esclerosi múltiple.

  • Enfada’t o posa’t trist, però atura’t en algun moment

L’EM és un cop dur per a qualsevol persona. És un gran canvi en la vida, el futur i els plans de futur i, per això, és natural que generi un rebuig difícil d’evitar.

És important no tractar d’ocultar les emocions negatives, sinó tractar d’entendre-les i enfrontar-nos a elles. És impossible que tots els moments siguin bons. Hi haurà ocasions en què voldràs cridar o plorar i no passa res.

Els moments puntuals de tristesa o ira són normals. No obstant això, quan la tristesa és crònica o es perd el plaer de fer activitats, podríem trobar-nos davant d’un cas de depressió. És un símptoma comú de les persones amb EM. Si sospitem que aquest és el cas, és fonamental comunicar-ho a un professional.

  • Troba la “dignitat” en el teu patiment

En els moments més durs, és fàcil que la ment entri en una espiral de pensaments negatius amb preguntes com “em seguiré sentint així?”, “estic deixant de progressar?”, “la meva medicació ja no funciona?”, “què faig malament?”.

Quan això passi, prova de distreure la ment amb tècniques com la meditació, el ioga o senzillament amb una migdiada. Això et permetrà donar-li al teu cap unes “mini-vacances” i, amb sort, donar un descans a les teves emocions.

  • Busca suport en una persona de confiança

No sempre podrem amb tot sols. És crucial comptar amb un amic o un membre de la família en el qual poder recolzar-nos i explicar com ens sentim sense que ens jutgi. Això pot ajudar-nos a combatre els pensaments negatius i superar els moments d’aïllament.

Referència
5 Tips for Dealing With the Bad Days in Multiple Sclerosis. Verywell Health 2018.

Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (col·legiada núm. 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!