5 consells per al benestar mental i emocional

Afrontar un diagnòstic d’esclerosi múltiple no és, en la majoria dels casos, gens fàcil per a la persona amb esclerosi múltiple i el seu entorn. Acceptar la malaltia i aprendre a conviure amb ella és una part molt important del procés.

Sentir-se bé a nivell mental i emocional pot dependre de com afrontem els obstacles que van apareixent i com ens adaptem a aquesta nova situació. En comptes de centrar-nos en la situació que ens ha tocat viure, podem pensar en els recursos que posseïm per a superar-la. A continuació et presentem uns consells que poden ajudar-te a desenvolupar una actitud resilient i a millorar el teu benestar mental i emocional:

Connecta amb els altres

No t’amaguis. Parla amb la teva família, amics, i entorn, connecta amb ells, enforteix aquestes relacions i deixa’t ajudar. Hi ha moltes maneres de fer-ho: reserva un temps cada dia per estar amb la teva família, truca més freqüentment als amics, parla sobre les teves emocions, utilitza la tecnologia per mantenir el contacte amb persones que viuen lluny…

Assistir a un grup de suport o conèixer a altres persones amb la malaltia també pot ser de gran ajuda: compartir experiències, dubtes i punts de vista t’ajudarà a no sentir-te sol. Moltes persones passen pel que tu estàs passant, i és bo compartir-ho.

Sigues actiu

Practica exercici moderat diàriament. Pots sortir a caminar, fer ciclisme, ioga, natació… és important que trobis una activitat que t’agradi i l’integris a la teva vida. L’exercici físic ha demostrat ser un complement eficaç a l’hora de prevenir i tractar la depressió i els trastorns de l’estat d’ànim, per exemple estimulant l’alliberament d’endorfines o modulant certs senyals que contraresten les alteracions metabòliques i neuronals que es produeixen en alguns d’aquests trastorns.

Encara que pugui ser difícil, especialment durant una recaiguda, l’exercici t’ajudarà a mantenir la salut física, emocional i a prevenir malalties.

Segueix aprenent

Aprendre a bregar amb l’ EM i aprendre malgrat l’EM. L’aprenentatge continu pot millorar el benestar emocional, l’autoestima i la confiança en un mateix, i s’associa amb major satisfacció, optimisme i capacitat d’afrontar l’estrès.

Hi ha moltes maneres de seguir aprenent a la vida, i en molts casos impliquen també haver d’interactuar amb altres persones. Pots plantejar-te un repte que sempre hagis volgut complir, aprendre un nou idioma, a tocar un instrument, a cuinar…

Ajuda als altres

Petits gestos quotidians poden ser de gran ajuda per a moltes persones i també tenen beneficis per a tu i la teva satisfacció personal. Ajudar i cooperar amb altres persones estimula les àrees de recompensa del cervell i pot millorar el teu benestar emocional. Cedir el seient al metro o l’autobús, ajudar algú a creuar el carrer, ajudar un company de feina o fer un voluntariat són exemples de petits gestos que poden marcar la diferència.

Practica el ‘mindfulness’

El mindfulness, o consciència plena, consisteix a prestar atenció al moment actual, als teus pensaments, emocions, sensacions corporals i a l’ambient que t’envolta, és a dir, centrar la teva atenció en allò que perceps en un moment determinat, sense preocupar-te pels teus problemes, les seves causes i conseqüències. Una forma d’aconseguir-ho és mitjançant la meditació, que moltes estudis associen amb la reducció de l’estrès i l’alleujament de símptomes de depressió i ansietat.

 

Accés al document original

Five tips for living with MS and mental wellbeing. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/ms-support/community-blog/2017/05/five-tips-living-ms-and-mental-wellbeing

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!