4 recomanacions per comunicar els símptomes de manera clara i entenedora

Crear una comunicació sana i assertiva sobre els símptomes de l’esclerosi múltiple ens ajuda a millorar les nostres relacions i a fer entendre les nostres necessitats.

Moltes persones amb esclerosi múltiple tenen problemes a l’hora d’explicar els símptomes, molts d’ells invisibles, com per exemple la fatiga, dolor, canvis d’humor, formigueig i problemes d’equilibri i coordinació. Quan no es pot veure les reaccions del cos d’un altre, pot ser complicat fer entendre què és el que està passant exactament i per què necessiten suport.

Els símptomes invisibles poden afectar les relacions amb la parella, la família i les amistats. Moltes persones poden arribar a subestimar els símptomes de l’esclerosi múltiple pel fet de no encaixar amb la definició que tenen de la malaltia, fet que pot acabar provocant malentesos, ressentiment i la sensació que no s’està rebent prou suport.

Moltes persones poden arribar a subestimar els símptomes de l’esclerosi múltiple pel fet de no encaixar amb la definició que tenen de la malaltia.

Per aquest motiu, és molt important aprendre a comunicar els símptomes de manera que les altres persones els puguin entendre. D’aquesta manera es fomenta la vinculació íntima i segura, fet que ajuda a augmentar la confiança i la seguretat en diferents àmbits. Et donem alguns consells per aconseguir-ho.

1. Deixar-se aconsellar per un professional

A vegades no som conscients de com és de rellevant parlar obertament dels símptomes fins que no ens ajuda un professional. Rebre consell d’un especialista pot aportar-nos eines clau per tal de gestionar l’esclerosi múltiple.

Algunes persones poden relacionar el fet de consultar amb un psicòleg amb ser una persona dèbil, però res més lluny de la realitat. Cercar ajuda no és un senyal de debilitat sinó de fortalesa. Ser honestos amb nosaltres mateixos i parlar obertament de les emocions ens pot ajudar a ser més honestos amb els altres.

Rebre consell d’un especialista pot ser fonamental, ja que ens pot aportar eines clau per tal de gestionar l’esclerosi múltiple.

2. Comunicar els símptomes de mica en mica

Una estratègia que pot ser efectiva per parlar dels símptomes és comunicar-los de mica en mica, segons interfereixin en la vida diària, per tal de no aclaparar el nostre interlocutor. Així, els símptomes seran més fàcils d’entendre.

No obstant això, hem de tenir en compte que no hi ha una única estratègia que funcioni en tots els casos quan es parla dels símptomes. Una altra opció és seguir les explicacions d’alguna organització d’EM, ja que aporta legitimitat als símptomes en la ment d’altres persones.

3. Utilitzar exemples comprensibles

És important utilitzar exemples quan s’expliquen els símptomes. Podem fer servir frases com ‘tinc pesadesa a les cames’ o ‘tinc la sensació d’aixecar 25 quilos de pes quan em pentino’.

Quan es produeixen problemes de visió, podem posar vaselina a les ulleres d’algú altre per tal de mostrar-li què se sent. També podem donar exemples de situacions properes, com “estava tan cansada que quan conduïa no trobava el camí per tornar a casa i no podia arribar a comprendre les indicacions del GPS”.

4. Involucrar a familiars i amics amb hàbits i rutines

És una bona idea preguntar els altres com creuen que poden ajudar a gestionar els símptomes de l’esclerosi múltiple. Per exemple, si tenim pèrdues de memòria, dir “estic intentant recordar una paraula” pot ser més que suficient per rebre ajuda d’altres persones sense haver de detallar quin és el símptoma.

Crear hàbits i rutines amb la família, com guardar les claus de casa sempre al mateix lloc, pot evitar la frustració de fer-se habitualment la mateixa pregunta. Cal recordar que els símptomes també poden afectar la parella, família o amics que es poden sentir malament quan la persona amb EM ha de cancel·lar activitats a causa de la fatiga. Per tant, hem d’animar-los a expressar els seus sentiments sobre com influeixen aquests símptomes en les seves vides.

Referència

Invisible symptoms in MS. Momentum Magazine. Disponible a: http://www.momentummagazineonline.com/invisible-symptoms-ms/

1 comentari

  1. Francisco ha dit:

    *-EMpp . Que comer para cojer más peso?

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!