10 situacions habituals en l’esclerosi múltiple relacionades amb problemes de memòria

Les persones amb esclerosi múltiple poden tenir problemes de memòria. Aquests seran més fàcils de gestionar si se segueixen algunes pautes i introdueixen certes rutines en el dia a dia.

 

El 40-60% de les persones amb esclerosi múltiple tenen, en algun moment de la seva vida, alteracions cognitives. Els símptomes més comuns d’aquest tipus d’alteracions són els problemes de memòria, que poden estar presents en qualsevol període de la malaltia, fins i tot en les etapes més primerenques.

Els problemes de memòria es poden gestionar millor introduint petits canvis en la rutina diària. Et mostrem 10 situacions comuns en l’esclerosi múltiple relacionades amb problemes de memòria i com gestionar-les.

10 situacions habituals en l’esclerosi múltiple relacionades amb problemes de memòria

[Transcripció]

10 situacions habituals en l’EM relacionades amb la memòria

  • “No trobo les paraules adequades” Intenta descriure el significat de la paraula en qüestió. L’ús de frases fetes, rimes o cançons pot ajudar-te si vols retenir una paraula.
  • “Em poso nerviós/a en situacions de pressió” Sigues pacient: el pànic i la pressió poden jugar males passades. Intenta evitar situacions que exigeixin resposta ràpida.
  • “Tinc dificultats per seguir una conversa” Per evitar malentesos, pots demanar a la gent que parli més a poc a poc.
  • “Oblido les coses fàcilment” Pren nota a una llibreta o a una pissarra d’aquelles coses importants que vulguis recordar.
  • “Em distrec molt sovint” Estableix una rutina per fer coses. D’aquesta manera, el cos estarà creant un hàbit que ajudarà a que no et distreguis.
  • “A vegades em costa concentrar-me” Quan vulguis concentrar-te, evita distraccions com el mòbil o la televisió. Serà més fàcil centrar-te en allò que estiguis fent.
  • “No recordo què he de fer avui” Fes servir una agenda o un calendari per recordar els esdeveniments, tasques i cites de cada mes.
  • “He oblidat prendre la medicació” Els recordatoris al telèfon mòbil o els post-its a llocs visibles van molt bé per prendre la medicació quan toca.
  • “No sé on he deixat les claus” Decideix un lloc fix on guardar les coses essencials. D’aquesta manera, et resultarà més fàcil trobar-les quan les necessitis.
  • “Quan fa molta calor em costa pensar” Evita temperatures elevades que puguin dispersar els pensaments. Si no és possible, tracta de refrescar-te amb una beguda o dutxa freda.

 

Referència:

MS Society UK Tips for dealing with memory and thinking problems (2014).

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!