10 maneres de mantenir-se lúcid

Els símptomes de l’esclerosi múltiple poden tenir conseqüències en la capacitat cognitiva de la persona afectada. Les tasques que abans eren rutinàries poden suposar un repte. Per a mantenir el cervell en forma i millorar el seu rendiment, proposem 10 consells fàcils de dur a terme.

1. Configurar la memòria del mòbil
La tecnologia pot ser una gran aliada per ajudar-nos amb els problemes de memòria. La majoria de dispositius permeten introduir cites en el calendari per a veure-les per dia, setmana o mes, i enviar avisos de les mateixes. Pel dia a dia, és útil programar una alarma que soni a l’hora de prendre la medicació o fer una taula d’exercicis.
2. Deixar missatges a la bústia de veu
Si mentre es duu a terme alguna activitat sorgeix una idea que s’ha de recordar més tard, és una bona opció trucar a casa o a l’oficina i deixar un missatge a la bústia de veu. Així, es podrà escoltar després i recordar el que s’havia de fer. Una altra opció és gravar al mòbil, en forma de notes de veu o frases escrites, una llista de tasques pendents o el nom de llocs als quals cal assistir.
3. Portar un diari
Els suports digitals són molt útils, però moltes persones encara prefereixen la tinta i el paper. Portar una llibreta i un bolígraf permet apuntar les tasques i cites i anar revisant-les. També és molt pràctic apuntar el que s’ha fet, a qui s’ha trucat i el que s’ha dit per tal d’evitar oblidar-se dels detalls. Anotar els símptomes de l’EM permet al metge fer un millor diagnòstic i donar el tractament adequat. Si ens agrada, podem fer-ho a l’ordinador en forma de document Word.
4. Establir un centre de control
Si es viu en família, en parella o amb amics és una bona idea tenir un suro o una pissarra com a centre de control. Allà hi ha de figurar el calendari de cada persona i les activitats es ratllen a mesura que es duen a terme. També s’han d’apuntar els números de telèfon, els dels companys de feina, el de la cangur, el de l’escola, etc.
5. Parlar-se a un mateix
Repetir en veu alta les tasques o els noms ajuda al cervell a retenir aquesta informació. Per exemple, per evitar deixar el forn encès després de cuinar, es pot dir en veu alta “he d’apagar el forn” diverses vegades. Quan es coneix a algú nou, repetir el seu nom al dirigir-se a ell ajudarà a recordar-lo en futures ocasions.
6. Prendre nota mentalment
Associar un nom, pensament o imatge pot ser útil per a retenir un record. Si es destaca un tret característic d’una persona es pot completar el seu perfil. Per exemple, si una companya de treball té el cabell llarg, es pot recordar el seu nom i el seu cabell.
7. Jugar a jocs mentals
Hi ha una gran varietat de jocs que exerciten la ment i la protegeixen contra els problemes cognitius relacionats amb la EM. Els mots encreuats, sudokus o jocs d’ordinador ajuden a aguditzar la ment. Llegir és també una bona manera d’exercitar el cervell.
8. Centrar-se i evitar les distraccions
L’excés d’informació que caracteritza la nostra societat no contribueix a mitigar els problemes de concentració que pot provocar l’EM. Per tant, és important centrar-se en alguna cosa i evitar distraccions. Fer diverses tasques a la vegada és contraproduent. Les trucades, mails i missatges s’han de silenciar, intentant estar concentrat en la tasca que estem fent en aquell moment concret.
9. Assimilar la informació
Tractar de retenir tots els detalls d’una conversa en la qual participen diverses persones és gairebé impossible. Una bona opció per a seguir la conversa és fer preguntes i repetir la informació per a comprovar que ha quedat clara. Si hi ha confiança, es pot demanar els participants que parlin més a poc a poc.
10. Exercitar el cos i la ment
A més d’exercitar la ment, és fonamental exercitar el cos. Les investigacions han mostrat que l’exercici físic ajuda a mantenir el cervell en plena forma. Si l’EM ho permet, fer alguna activitat cardiovascular durant 30 minuts tres vegades per setmana condueix a canvis que augmenten la memòria. Descansar també és fonamental, sobretot si l’EM provoca fatiga.
Accés al document original:
MS and Your Brain: 10 Ways to Stay Sharp.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!