10 falsos mites sobre l’esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple és una malaltia poc coneguda entre la població, un desconeixement que pot crear molts falsos mites que donen una idea equivocada de l’EM.

L’esclerosi múltiple, en general, és una malaltia força desconeguda entre la ciutadania. Moltes persones no entenen del tot què implica una malaltia com aquesta o tenen idees preconcebudes que estan lluny de la realitat.

Amb un millor coneixement de la malaltia, les persones amb EM poden tenir una millor qualitat de vida. Aquests poden ser alguns dels falsos mites que les persones diagnosticades amb esclerosi múltiple, els familiars o les persones conegudes es poden trobar.

1. L’esclerosi múltiple és mortal

En casos molt extrems, l’esclerosi múltiple pot ser fatídica i terminal, però en la majoria de casos, les persones amb EM porten una vida “normal”, semblant a la de qualsevol altra persona.

2. No hi ha tractament per a l’esclerosi múltiple

Encara que es tracta d’una malaltia sense cura coneguda fins ara, sí que hi ha diferents tractaments per a aquesta, especialment per gestionar els símptomes i la progressió de la discapacitat. El tipus d’EM i la condició de cada persona determinarà els medicaments o els exercicis de rehabilitació necessaris. 

A més, les persones amb esclerosi múltiple poden millorar la seva qualitat de vida de forma significativa seguint uns bons hàbits. Deixar de fumar, tenir un pes saludable, mantenir-se actiu i vigilar els nivells de vitamina D poden ser canvis determinants.

3. L’esclerosi múltiple és contagiosa

L’esclerosi múltiple en cap cas és contagiosa. Tampoc és directament hereditària, encara que diversos estudis suggereixen que alguns factors genètics provoquen que certes persones siguin més susceptibles a desenvolupar-la.

Aquesta falsa creença pot ser causada per la relació de l’EM amb el virus d’Epstein-Barr. Estudis recents relacionen les infeccions a causa d’aquest virus com a estimulant per desenvolupar EM, tot i que no en sigui necessàriament la causa.

4. Les persones amb esclerosi múltiple sempre acaben amb una cadira de rodes

Les persones amb esclerosi múltiple poden tenir problemes de mobilitat que els impedeixin desplaçar-se, però es tracta d’un símptoma que no tothom té. De fet, es calcula que només un 25% es veu obligat a utilitzar una cadira de rodes o un dispositiu d’assistència (com un bastó o un caminador) al llarg de la malaltia.

5. Les persones amb esclerosi múltiple no poden treballar

Moltes persones amb EM continua treballant després del diagnòstic, tot i que símptomes com la fatiga i la falta de concentració ho poden complicar. En molts casos, és suficient amb introduir adaptacions al lloc de treball.

Si el treball actual no es compatible amb els símptomes, es pot buscar una altra feina que s’adapti a les noves capacitats i necessitats. 

Encara que l’esclerosi múltiple encara no té cura, sí que hi ha diferents tractaments per gestionar els símptomes i la progressió de la discapacitat.

6. Les dones amb esclerosi múltiple no poden tenir fills

No hi ha cap impediment perquè una dona amb EM no pugui quedar-se embarassada. De fet, moltes vegades l’activitat de la malaltia disminueix durant l’embaràs, tot i que el període posterior al part pot tenir una major probabilitat de brots.

En la majoria dels casos, només cal una bona planificació i interrompre la medicació durant el període de gestació. Els professionals sanitaris informaran sobre aquests aspectes segons cada cas concret.

7. L’esclerosi múltiple no és una malaltia físicament dolorosa

En molts casos, l’EM sí que causa dolor físic: es calcula que un 55% de les persones amb EM experimenta dolor significatiu en algun moment al llarg de la malaltia. Aquest pot ser causat pel dany que l’EM pot causar als nervis, per l’espasticitat o per la falta de mobilitat.

El dolor es pot gestionar mitjançant diferents tractaments. Moltes persones troben efectes beneficiosos en la rehabilitació, els massatges o l’exercici.

8. L’esclerosi múltiple impedeix mantenir-se actiu

Molts estudis coincideixen en els efectes positius que té fer exercici i mantenir una vida activa pot tenir en la salut de les persones amb EM. Tot i que no és fàcil, ja que superar la fatiga és un repte, a llarg termini pot ajudar a millorar tant la fatiga com altres símptomes com l’insomni o els trastorns de l’estat d’ànim.

9. L’esclerosi múltiple és causada per una mala alimentació o per un pensament negatiu

L’origen de la malaltia és encara desconegut. Tot i això, la dieta i l’actitud són dos factors que s’exclouen totalment; es creu que la causa de l’EM està relacionada amb una combinació de factors genètics i ambientals.

10. L’esclerosi múltiple es pot curar mitjançant canvis d’alimentació o amb una actitud positiva

L’EM no té cura coneguda i, tot i que una dieta saludable i l’optimisme són sempre aconsellables, en cap cas comporten la cura de la malaltia.

 

Referències

Medical myths: All about multiple sclerosis. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-multiple-sclerosis

9 Common Multiple Sclerosis Myths. Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/living-with/multiple-sclerosis-myths/ 

2 comentaris

  1. MARIA ELENA RIBES ha dit:

    M agradaria saber si ha algun grup que fassi passejades o bé marxa nòrdica o tsi Chi gràcies

    1. Fundacio Esclerosi Multiple ha dit:

      Hola Maria Elena, si ens dius d’on ets, et podrem respondre.

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!