10 consells per anar a festivals de música amb esclerosi múltiple

Un festival de música és una experiència única per a les persones amants de la música. No obstant això, no sempre és fàcil anar-hi si es conviu amb esclerosi múltiple. Et donem alguns consells i factors a tenir en compte per cuidar-te i gaudir dels festivals.

Anar a un festival de música és una vivència intensa, però satisfactòria per a moltes persones que gaudeixen amb els concerts i la música en directe. La planificació, no obstant això, és fonamental per no acabar esgotat o atabalat, ja que la quantitat de gent, moviment i activitats pot ser aclaparadora. Això és especialment cert en el cas de les persones amb esclerosi múltiple.

Les persones amb EM s’han de fer moltes preguntes addicionals a l’hora d’organitzar-se per anar a un festival. Se’m podrien entumir les cames? Quant de temps aguantaré dempeus? Podré arribar a la pista del concert sense problemes? Com puc prevenir els problemes? També s’han de tenir en compte altres factors externs, com la temperatura, el mapa dels concerts, l’allotjament

Per tal que l’EM no ens compliqui més del que toca l’experiència d’anar a un festival, s’ha de planificar bé i saber què podem esperar de la nostra visita. Per fer-ho més fàcil, aquí tens 10 consells que poden ser útils per minimitzar els inconvenients i centrar-se en el més important: gaudir de la música.

 

10 coses a tenir en compte si vas a un festival de música amb esclerosi múltiple

  1. Reserva aparcament: Si tens una targeta d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, intenta reservar una plaça d’aparcament. Un bon nombre de festivals incorporen aquestes places i pots comprovar al seu web si permeten reservar-les amb antelació o si pots contactar amb l’organització per demanar més informació.
  2. Vigila la temperatura: Els festivals són esdeveniments de moltes hores, i en alguns casos es pot passar de temperatures càlides durant el dia a fredes a la nit. També pot implicar estar moltes hores al sol, fet que pot provocar molèsties a la part del front i a sobre del front. Consulta la previsió meteorològica, utilitza diverses capes de roba per adaptar-te als canvis i porta una gorra o barret per protegir-te del sol.
  3. Decideix l’allotjament: Segons les teves necessitats i preferències, hauràs de decidir si vols acampar al mateix recinte del festival o no. Si ho fas, porta una llanterna per evitar caigudes en les visites nocturnes al lavabo. O, si ho prefereixes, consulta allotjaments per l’àrea i comprova el seu nivell d’accessibilitat.
  4. Localitza el punt d’atenció sanitària: Consultar el mapa per tenir clar on és el punt d’atenció sanitària no només és útil en cas d’emergència, sinó que hi pots anar per demanar als professionals que hi treballen que hi guardin la teva medicació de forma segura durant el concert.
  5. Consulta els espais adaptats: Alguns festivals tenen plataformes elevades per garantir una millor visibilitat. Aquestes zones, a més, acostumen a estar a prop de l’entrada i sortida, per tant, ajuden a evitar els embussos i les multituds al final dels concerts. Comprova on són aquests espais i assegura’t de què són accessibles per al teu estat físic i funcional.
  6. Tria on estar dret: Si has d’estar dret molta estona durant algun concert, tria amb cura el teu lloc. Els festivals poden ser una experiència molt cansada, on es camina i s’està dret molta estona. Pots buscar barreres en les quals recolzar-te o buscar un lloc on puguis asseure’t en cas que et cansis.
  7. Evita les zones conflictives: Si tens problemes d’equilibri, potser el “golden circle” (l’àrea més propera a l’escenari) no és per tu. En aquesta zona hi pot haver moltes empentes i cops. Per tant, mira l’espectacle des d’una distància segura! Molts festivals habiliten pantalles gegants per assegurar la visibilitat al públic encara que estigui lluny de l’escenari.
  8. Demana ajuda a les cues: La cua als lavabos pot ser molt llarga en esdeveniments amb tantes persones: porta una targeta “d’ajuda” que expliqui que convius amb EM i que necessites utilitzar els lavabos de forma urgent. Els organitzadors t’ajudaran si ho necessites. També és recomanable que portis el teu propi paper i gel de mans.
  9. Planifica el teu dia: Mira els horaris i planifica bé a quins concerts aniràs i com arribar-hi. Ves amb temps per tal de no haver de córrer i acabar cansat abans que ni tan sols comencin les cançons.
  10. Passa-t’ho bé: Per últim, canta, balla, diverteix-te i cuida de tu mateix i els teus amics. Els festivals són una experiència única: aprofita-la!

 

Referències

10 things festival goers with MS need to know. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/online-community/community-blog/10-things-festival-goers-with-ms-need-to-know

Music festivals and MS. MultipleSclerosis.net. Disponible a: https://multiplesclerosis.net/stories/music-festivals-ms/

Accesibilidad en los festivales de música. Sunrise Medical. Disponible a: https://www.sunrisemedical.es/blog/accesibilidad-festivales-musica

Revisat per: Marià Margallo. Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC). NºCol.534
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!