Les 10 novetats d'esclerosi múltiple presentades a l'Ectrims

El Dr. Montalban va resultar premiat a l'ECTRIMS de París

La ciutat de París ha acollit aquest any el Congrés del Comitè Europeu per al Tractament i la Investigació en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS), que aplega els màxims experts en la malaltia. El congrés és un espai de debat entorn l'esclerosi múltiple on es presenten els avenços i les darreres novetats. A continuació us presentem les 10 principals novetats d'aquest any.  

1) Les teràpies d'inducció. Beneficis i riscos

Les teràpies d'inducció són aquelles en què només amb una o dues rondes de tractament poden conduir a una remissió prolongada per a persones amb brots d'esclerosi múltiple. El model tradicional de començar amb els medicaments d'eficàcia menys arriscats està donant pas a un nou paradigma de tractament precoç i agressiu, especialment per als pacients més joves amb una esclerosi múltiple molt activa. Això es deu a la creixent evidència que optimitzar el tractament el més aviat possible pot preservar el teixit cerebral i millorar els resultats a llarg termini. En aquest context es van debatre els avantatges i inconvenients d'aquest enfocament i sobre com es poden identificar els pacients que més es beneficiaran d'aquestes teràpies.

2) La intel·ligència artificial i l'esclerosi múltiple

El Dr. Doug Arnold de Canadà, va fer una exposició sobre l'ús de mètodes d'intel·ligència artificial per a trobar patrons ocults en les dades. Segons va explicar, aquests nous mètodes poden contribuir a identificar les millors maneres de seguir la progressió de l'esclerosi múltiple en els assaigs clínics. 

3) Lesions que no consten a les Ressonàncies Magnètiques

Se sap que hi ha lesions que no apareixen a les exploracions estàndard de ressonància magnètica, però que contribueixen significativament a la discapacitat en l'esclerosi múltiple. L'estudi de les lesions corticals en el teixit post-mortem ha revelat molts aspectes sobre la biologia de l'esclerosi múltiple. En aquest sentit, es va assenyalar que és crucial que es desenvolupin mètodes per detectar lesions corticals durant la vida, ja que es milloraria el seguiment i tractament de la malaltia.  

4) Debat cèl·lules B o cèl·lules T

Quines cèl·lules -les B o les T- són més importants a l'hora de conduir la inflamació de l'esclerosi múltiple?  A l'Ectrims, els màxim experts van explicar que les activitats de les cèl·lules B i les cèl·lules T van de la mà i són inseparables. 

5) Microbiota i esclerosi múltiple

L'enorme col·lecció de bacteris que viuen en els nostres intestins tenen un paper clau a l'hora d'influenciar directament el sistema immunològic i el cervell. Es van presentar dades dels estudis animals i estudis humans segons les quals el microbioma de les persones amb esclerosi múltiple té algunes propietats que poden augmentar la probabilitat de desencadenar la malaltia. A París, es van revelar els diferents tipus de bacteris que poden intervenir, i com les molècules que produeixen poden generar canvis en les cèl·lules immunes, que poden promoure o reduir l'autoimmunitat. D'altra banda, també es van presentar dades que fan referència a estudis en nens, que suggereixen que la diversitat de grups de tipus bacterians en els nens amb esclerosi múltiple és diferent a aquells sense esclerosi múltiple, i que la diversitat també pot influir en el risc de futurs brots. 

6) El curs de l'esclerosi múltiple

Com podríem predir millor la progressió de l'esclerosi múltiple? Al llarg de l'Ectrims es van presentar dades interessants. Existeixen pacients que tenen un curs de malaltia molt lleu amb molt poques recaigudes i poca acumulació de discapacitat. Si es pogués predir millor aquesta progressió es podria obrir la porta a evitar tractaments costosos i innecessaris.

7) Més incidència de la malaltia

Es va demostrar que la incidència de l'esclerosi múltiple en dones a Dinamarca, com a molts països, s'ha duplicat durant els últims 60 anys. No obstant, es manté constant en els homes. Les dades presentades no van poder revelar cap indicador de medi ambient o altres factors que poguessin explicar el canvi.

8) L'impacte econòmic de l'esclerosi múltiple

Quin és l'impacte de deixar de fumar i quin és l'impacte de l'augment dels nivells de vitamina D en la qualitat de vida dels pacients d'esclerosi múltiple? Com afecta als costos assistencials? Es va afirmar que promoure estils de vida més saludables, així com l'ús precoç i eficaç de teràpies modificadores de malalties en persones amb esclerosi múltiple té beneficis importants per a la qualitat de vida individual i també per a l'impacte econòmic de la malaltia en la societat.

9) Assajos de nous fàrmacs

A l'Ectrims es van presentar diversos assajos de fàrmacs:

  • Assaig clínic Ibudilast, un fàmac oral que està en fase II i que està dissenyat pels pacients d'esclerosi múltiple progressiva primària i secundària. L'assaig clínic demostra que Ibudilast podria reduir l'atròfia cerebral en un 48% durant el període de dos anys de la prova en comparació amb el placebo. 
  • Assaig en fase III fàrmac modificador de la malaltia per a pacients pediàtrics amb EM. El procés demostra que fingolimod (Gilenya) és molt eficaç en nens amb EM, reduint els brots amb poc més del 80%, les lesions en un 50% i reduint considerablement el risc d'acumulació de discapacitat en comparació amb l'interferon-beta. L'assaig no va revelar cap problema de seguretat relacionat amb la utilització del fàrmac en nens.
  • Ozanimod és un fàrmac oral que podria reduir les recaigudes i la progressió de la malaltia en pacients amb esclerosi múltiple remitent-recurrent. A París, es van presentar els resultats d'un assaig realitzat durant dos anys i es va confirmar que es tracta d'un fàrmac segur i ben tolerat.

10) Premis 

El  cap del Servei de Neurologia-Neuroimmunologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Cemcat, Dr. Xavier Montalban, va ser guardonat com a membre honorari de l'ECTRIMS pel seu llarg servei en l'àmbit de la recerca de l'esclerosi múltiple europea i internacional.  També va rebre un reconeixement el professor Per Soelberg Sorensen, que va rebre el Premi Charcot MSIF pel seu treball sobre els anticossos que el cos produeix en resposta al tractament amb interferón-beta, que pot bloquejar l'eficàcia del tractament 

 

Actualitat

Participa al concurs i dissenya la postal de Nadal de la FEM
La teva imatge es convertirà en la felicitació de Nadal de la Fundació Esclerosi Múltiple
Gràcies a tots els participants d "Una Poma per la Vida"
Gràcies a Condis, els voluntaris i voluntàries i a tots els que vau comprar la poma solidària amb l'esclerosi múltiple
Entrades a la venda per la funció solidària de Cabaret el 28 de novembre
La Fundació Esclerosi Múltiple tindrà una funció especial del musical Cabaret que inclourà una copa de cava al finalitzar l'actuació
L’Idibell i el Fòrum Empresarial del Llobregat dediquen a l’esclerosi múltiple la 2a nit solidària amb la recerca biomèdica
L’IDIBELL i el Fòrum Empresarial del Llobregat dediquen a l’esclerosi múltiple la 2a nit solidària amb la recerca biomèdica
Les 10 novetats d'esclerosi múltiple presentades a l'Ectrims
El congrés demostra l'activitat de la ciència al voltant de l'esclerosi múltiple amb més fàrmacs, tractaments i coneixement sobre aquesta malaltia neurològica
Sensibilitzar a les empreses sobre la discapacitat
La sensibilització és un primer pas per aconseguir més inclusió laboral i social
Visita guiada al Recinte Modernista Sant Pau
Amb motiu del dia de la discapacitat s'ha organitzat una visita guiada al recinte modernista de Sant Pau
Si tens EM i necessites un voluntari a domicili, t'ajudem!
La persona voluntària no substitueix un professional i du a terme activitats a domicili o en l'entorn habitual de la persona amb EM
S'obre la convocatòria de les beques FEM-U que promouen el talent de les persones amb discapacitat
Les beques FEM-U són per a persones amb estudis universitaris, de postgrau, d'especialitzacions o cicle formatiu
Christian Escribà, Abel Folk i Anna Barrachina celebren els 10 anys de la campanya solidaria Una poma per la vida
Cada poma solidària, que es ven als Supermercats Condis, té un preu d’1,5€, que es destinarà a fomentar l’ocupabilitat de les persones afectades per esclerosi múltiple
Obre un repte per fer la Marató de Barcelona empenyent a la seva mare que té EM i va amb cadira de rodes
Eric Domingo cedirà els fons recaptats a la Fundació Esclerosi Múltiple

Destaquem

Regala la poma solidària online

Regala la poma solidària online

Programa FEM Feina

Programa FEM Feina

Compra la tovallola del Mulla't online

Compra la tovallola del Mulla't online

Envia una SMS al 28014

Envia una SMS al 28014

Informació, atenció i serveis

Informació, atenció i serveis

Prepara't professionalment

Prepara't professionalment

Joves i esclerosi múltiple

Joves i esclerosi múltiple

Pacient Informat

Pacient Informat

Les campanyes de la FEM

Les campanyes de la FEM

Com col·laborar?

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fes-te soci de la FEM

Fes-te soci de la FEM

Fes una donació

Fes una donació

Fes-te voluntari

Fes-te voluntari

La meva iniciativa

La meva iniciativa

Fes un llegat testamentari

Fes un llegat testamentari

Empreses que col.laboren amb la FEM

Empreses que col.laboren amb la FEM

Deduccions per donacions

Deduccions per donacions